De leningsvorm ‘doorlopend krediet’
Er zijn veel manieren waarop je kunt lenen en het is belangrijk om je hier goed in te verdiepen. In deze blog vind je alles wat je moet weten over de leningsvorm doorlopend krediet.
Wat is doorlopend krediet?
De leningsvorm doorlopend krediet houdt in dat je met de geldverstrekker een kredietlimiet afspreekt. Bijvoorbeeld: je mag tot €10.000 euro lenen. Je hoeft het alleen niet in 1x te lenen, maar je kan het geld in delen opnemen. Hierdoor kan je snel en makkelijk een som geld lenen wanneer jij dat nodig hebt. Wel zal je het verschuldigde bedrag binnen de vastgestelde maximale looptijd moeten aflossen. Het is wettelijk vastgelegd dat de maximale looptijd van een doorlopend krediet maximaal 15 jaar is, echter hanteren veel kredietverstrekkers 10 jaar. De looptijd en het krediettermijn gaan beide in als je de lening afsluit. Je mag het bedrag uiteraard ook eerder aflossen. Dit gebeurt vaak bij mensen die maar een deel van het geld besluiten te lenen. De datum waarop je leent heeft uiteraard ook invloed op wanneer je de lening terugbetaald hebt. Hierdoor heb je dus een flexibele looptijd.
Aflossing
Je spreekt met de kredietverstrekker een vast bedrag af wat je per maand betaald. Dit bestaat uit de rente en de aflossing. De rente van de lening is variabel, het kan dus stijgen en dalen. Als de rente stijgt zal je maandelijkse aflossing dalen, waardoor de looptijd van je lening langer wordt. Als de rente daalt zal je maandelijkse aflossing stijgen, waardoor de looptijd korter wordt.
Flexibiliteit
In de lening ben je ten eerste vrij om geld op te nemen wanneer je dat nodig hebt, maar daarnaast ben je ook vrij om geld af te lossen wanneer je daartoe in staat bent. Het afgeloste geld kan je echter weer opnieuw lenen als je dit nodig hebt. Mits het binnen de kredietlimiet en krediettermijn blijft natuurlijk. Deze flexibiliteit is de reden dat mensen zo erg te spreken zijn over de leningsvorm doorlopend krediet. Ik zal een voorbeeld geven om het wat duidelijk te maken. Stel je auto gaat kapot, dan heb je met een paar klikken geld geleend voor een nieuwe. Als je later een mooie bonus krijgt, kan je daarmee het krediet alvast, deels of helemaal, aflossen. Ga je het huis verbouwen, dan kan je het afgeloste geld weer lenen om de bouw te financieren. Besluit je om het afgeloste geld niet opnieuw te lenen, dan is de schuld, bijna of helemaal, afgelost als de krediettermijn is verstreken.
Is het iets voor mij?
De leningsvorm doorlopend krediet is iets voor jou als je wel een vast inkomen hebt, maar nog geen spaarpotje of buffer hebt opgebouwd. Met lopend krediet kan je onverwachte financiële klappen opvangen of investeringen doen waar je nu het geld nog niet voor hebt. Het doorlopend krediet is ook iets voor jou als je houdt van die flexibiliteit. Ga goed bij jezelf na of je doorlopend krediet fijn vindt en of je het nodig hebt. Want hou wel in je achterhoofd: geld lenen kost geld.