Een bonbon of praline, een praline of bonbon? Voor de gemiddelde Nederlander zal dit enige verwarring opbrengen. Een praline ziet er namelijk precies hetzelfde uit als een Nederlandse bonbon, maar waarom heten deze dan praline in België en waar zit dan het verschil? Voor iedereen die net zoveel vragen heeft en net zo weinig antwoorden, leggen we in dit blog tot in detail uit waar het verschil in zit tussen een bonbon en een praline.
Het verschil tussen een praline en bonbon
Om kort antwoord te geven op de vraag wat het verschil tussen bonbon en praline is: deze is er niet. Het enige verschil is de naam. Ondanks dat Vlaams en Nederlands veel op elkaar lijken, is dit zo’n verschil met twee compleet verschillende woorden. Het Vlaamse praline is een vernoeming naar de Franse edelman César de Choiseul, graaf van Plessis-Praslin. Deze man had het ongeluk om in zijn late levensjaren een slechte spijsvertering te hebben met bijkomende klachten. De legende gaat dat hij hiertegen een mengsel van chocolade, amandelen, medicijnen en suiker gebruikte. De bedenker van de bonbon, de zoon van een chocolatier en winkelhouder Jean Neuhaus, vernoemde zijn creatie naar deze man. Dit snoepje was een regelrechte hit en het huidige feit is dat de praline de populariteit van de legende van de Franse edelman flink heeft ingehaald.
Maar Belgen gebruiken ook bonbon, wat is dit dan?
Nu je het verschil tussen bonbon en praline weet, wat is dan bonbon in het Vlaams? Bonbon is in het Vlaamse woord voor snoep ofwel lekkernij. Een chocolade bonbon kan daarom wel worden gebruikt, maar dit kan dus verwijzen naar elk soort snoep van chocolade.
Belgische pralines bestellen
Als het goed is weet je nu precies het verschil tussen een Belgische Praline en een Nederlandse bonbon. Ondanks dat Nederland ook ambachtelijke chocolatiers heeft, komen de pralines oorspronkelijk uit België en Frankrijk en daar zijn volgens kenners ook de lekkerste pralines te vinden. Wil je deze ambachtelijke smaak proeven? Gust Royal is een chocolatier uit België die de pralines op ouderwetse ambachtelijke wijze maakt. Maak kennis met de smaken en proef het verschil.