Het verwijderen van je eigen PVC-vloer kan een uitdagende taak zijn, maar juist ook heel leuk. Het betekent namelijk het begin van een nieuwe vloer! PVC-vloeren zijn vanwege hun waterbestendigheid en duurzaamheid een populaire keuze voor badkamers, keukens en andere delen van het huis. Na verloop van tijd kan de vloer beschadigd of verouderd raken en is deze aan vervanging nodig. In deze blog lees je een aantal tips voor het verwijderen van je eigen PVC-vloer.
Bereid het gebied voor
Voordat je begint met het verwijderen van de PVC-vloer, is het belangrijk om het gebied voor te bereiden. Verplaats alle meubels of apparaten uit de weg en bedek alle resterende items met plastic zeilen om ze tegen vuil te beschermen.
Plinten verwijderen
De eerste stap bij het verwijderen van PVC-vloeren is het verwijderen van de plinten. Gebruik een koevoet of een platte schroevendraaier om de plinten voorzichtig te verwijderen. Pas op dat je de plinten niet beschadigt terwijl je ze verwijdert.
Snijd de PVC-vloerbedekking
Gebruik een mes of een vloersnijder om de PVC-vloer in kleine delen te snijden. Dit maakt het gemakkelijker om deze in secties te verwijderen. Knip de vloer om de paar meter door, maar pas op dat je geen elektrische draden of leidingen doorsnijdt.
Verwijder de secties van de PVC-vloer
Nadat je de PVC-vloerbedekking in secties hebt gesneden, kan je een platte schroevendraaier of een koevoet gebruiken om deze te verwijderen. Begin bij een hoek en werk je zo door de kamer, waarbij je oplet dat je de ondervloer niet beschadigt. Deze is namelijk nog wel cruciaal als ondervloer bij de nieuwe vloer.
Eventuele lijm verwijderen
Nadat de PVC-vloerbedekking is verwijderd, gebruik je een plamuurmes of een schraper om eventuele lijmresten van de ondervloer te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle lijm verwijdert, omdat eventuele resterende lijm het installeren van een nieuwe vloer extra lastig maken.
De ondervloer reinigen
Nadat de lijm is verwijderd, gebruikt je een harde borstel en reinigingsmiddel om de ondervloer schoon te maken. Zorg ervoor dat ja al het vuil en puin verwijdert, want net als lijmresten kan achtergebleven vuil voor obstakels zorgen bij het installeren van een nieuwe vloer.
Inspecteer de ondervloer
Voordat je een nieuwe vloer legt, is het belangrijk om de ondervloer te inspecteren op eventuele schade. Controleer op waterschade, rot of oneffenheden. Als er schade is, moet deze mogelijk worden gerepareerd voordat de nieuwe vloer gelegd wordt.Na al deze stappen is het tijd om de nieuwe vloer te leggen, hartstikke leuk! Ben je nog zoekende naar een mooie nieuwe vloer? Neem dan eens een kijkje bij Laminaat-Plaza!