De NIO toets, afgekort voor Nederlandse Intelligentietest voor onderwijsniveau. Het is een eindtoets die aangeeft welk niveau passend is voor een leerling voor op de middelbare school. De toets geeft inzicht in hoe goed de leerlingen is in synoniemen, analogieën, categorieën, getallen, rekenen en uitslagen. De scholier heeft gemiddeld 10 minuten de tijd om de toets af te ronden. Gedeeltes bestaan uit meerkeuzevragen die de leerling moet invullen.
Wat is het doel van de NIO toets?
Het doel van de toets is om te kijken naar de potentie van de leerlingen en meet minder werkelijke capaciteiten van de scholier. De toets kan afgenomen worden in de groepen 1 t/m 3 en groep 8. Bij groep 8 is het dan ook de eindtoets. Dit heeft invloed op het schooladvies die de leerling zal krijgen aan het einde van het jaar voor het niveau van de middelbare school. Bij de groepen 1 t/m 3 kan het gebruikt worden om erachter te komen of de desbetreffende leerling in de juiste klas zit.
De NIO toets is wat minder bekend dan de eindtoetsen van Cito en IEP. Basisscholen zijn echter niet meer verplicht om de Cito eindtoets te gebruiken als eindtoets in groep 8. De basisscholen moeten een eindtoets afnemen die het niveau van de scholier vaststelt. Een groot verschil tussen de NIO toets is dat deze toets wat korter is dan de andere eindtoetsen die een school af kan nemen. Dit is voor sommige kinderen een voordeel in verband met de spanningsboog. NIO toets oefenen? Dat kan zeker als voorbereiding op de eindtoets van groep 8 tussen 15 april en 15 mei. Of je kan de toets gebruiken om te kijken of je als kind in de goede klas zit in groep 1, 2 of 3. Bij een hogere score om met school te overleggen voor een herplaatsing.