Cortenstaal is een laag gelegeerd staal met een hoge sterkte dat oorspronkelijk in de jaren 1930 door United States Steel werd ontwikkeld om weerstand te bieden tegen corrosie en slijtage in hun ertswagons. Het kreeg de handelsnaam Cor-ten, en werd voor het eerst gebruikt in de bouw van het John Deere World Headquarters gebouw in Moline, Illinois, dat in 1964 werd geopend. Sindsdien heeft het gebruik van Cortenstaal zich wereldwijd verspreid en in Europa is het verkrijgbaar als “constructiestaal met verbeterde weerstand tegen atmosferische corrosie” en is het een niet aan eigendomsrechten gebonden product. In een geschikte omgeving vormt Cortenstaal een aanhechtende beschermende roest “patina”, die verdere corrosie tegengaat. De corrosiesnelheid is zo laag dat bruggen die van ongelakt Cortenstaal zijn gemaakt, een ontwerplevensduur van 120 jaar kunnen bereiken met slechts nominaal onderhoud. Een goed gedetailleerde brug van weervast staal in een geschikte omgeving biedt dus een aantrekkelijke, zeer onderhoudsarme, economische oplossing.
Hoe Cortenstaal werkt
Schematische vergelijking tussen het corrosieverlies van Cortenstaal en gewoon constructiestaal
In de aanwezigheid van vocht en lucht hebben alle laaggelegeerde staalsoorten de neiging om te roesten. De snelheid waarmee dit gebeurt hangt af van de toegang van zuurstof, vocht en atmosferische verontreinigingen tot het metaaloppervlak. Naarmate het proces vordert, vormt de roestlaag een barrière voor het binnendringen van zuurstof, vocht en verontreinigingen, en vertraagt de snelheid van het roesten. De roestlagen die op de meeste gewone constructiestalen worden gevormd, zijn poreus en laten na een bepaalde tijd los van het metaaloppervlak, waarna de corrosiecyclus opnieuw begint. De mate van roestvorming verloopt dus als een reeks oplopende krommen die een rechte lijn benaderen en waarvan de helling afhangt van de agressiviteit van de omgeving. Bij verweerd staal komt het roestproces op dezelfde manier op gang, maar de specifieke legeringselementen in het staal produceren een stabiele roestlaag die zich aan het basismetaal hecht en veel minder poreus is. Deze roestlaag ontwikkelt zich onder omstandigheden van afwisselend bevochtigen en drogen, zodat een beschermende barrière ontstaat die verdere toegang van zuurstof, vocht en verontreinigende stoffen verhindert. Het resultaat is een veel lagere corrosiesnelheid dan op gewoon constructiestaal zou worden aangetroffen.
Meer weten over cortenstaal of juist cortenstaal kopen? Ga naar metaalcenter en kom meer te weten over cortenstaal en hun assortiment.